A támogatást nyújtó szervezet:
Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő
Program:

Pályázati azonosító: CSSP-NEPZENE-2023-0255


A támogatási összege: 600 000 Ft

A Foncsik Énekegyüttes a támogatási időszakban két új dalcsokor elkészítését, szólóénekesek repertoárjának bővítését, a műsoron lévő dalcsokrok frissítését, valamint azok fesztiválokon, versenyeken való bemutatását szeretné megvalósítani. A szakmai munka során külön hangsúlyt fektetnek az egyes népdalok stílusjegyeinek elsajátítására, hiteles előadására, az énektechnikai elemek tudatos alkalmazására, az egyes tájegységek néprajzi és folklorisztikai bemutatására.
Terveik között szerepel egy rövid szerkesztett műsor elkészítése is, amely az egykori Mohi falu népdalait mutatja be, Kodály Zoltán 1912-es és 1914-es gyűjtése nyomán. Fontosnak tartják, hogy a különféle versenyeken és fesztiválokon kívül ez az összeállítás a maga természetes közegében is megjelenjen, ezért kapcsolatba léptek az Egykori Mohiak Társulásával és hamarosan szerepelni fognak valamelyik rendezvényükön. Mohi esetében nemcsak a hagyományos kultúra, hanem maga a település is elenyészett, ezért hatványozottan fontos számukra egy olyan kisfilm elkészítése, amely nemcsak a falu zenei hagyományainak, hanem egykori helyének és lakóinak is emléket állít. A támogatás összegéből a támogatási időszakra vonatkozó tervezett szakmai programok népszerűsítését szolgáló kisfilmek (promóciós videók) elkészítését, valamint egy népdaloktató és egy szakmai lektor tiszteletdíját fogják fedezni.
A Foncsik Énekegyüttes szakmai tervében a következő jelentősebb fellépések szerepelnek: Bíborpiros szép rózsa országos népzenei vetélkedő, „Hallottad-e hírét?...” regionális népdalverseny, Palóc húsvét a füleki várban, Mohi Emlékműsor, Palócföldi Táncháztalálkozó, egyéb szervezés alatt álló rendezvényeken való szereplés.

2023. szeptember 16. - Fülekpüspöki, XV. Fülekpüspöki Falunap
2023. szeptember 23. - Gömörhorka, Bíborpiros Szép Rózsa népzenei vetélkedő regionális döntője

2023. október 28. - Dunaszerdahely, Bíborpiros Szép Rózsa népzenei vetélkedő országos döntője
2023. október 28. - Dunaszerdahely, kiemelt aranysávos minősítés a Bíborpiros Szép Rózsa népzenei vetélkedő országos döntőjén

2023. december 15. - Fülek, Városi karácsony
2023. december 16. - Fülek, daltanítás az Örvendezzünk ünnepváró fesztiválon

2023. december 16. - Fülek, adventi gyertyagyújtás az Örvendezzünk ünnepváró fesztiválon
2024. január 27. - Fülek, szakmai műhelymunka Agócs Gergellyel

ZOSTAŇ INFORMOVANÝ O NAŠICH NOVINKÁCH

Prihlás sa do nášho newslettra a budeme ti zasielať novinky priamo na e-mail.