Júnová permanentka Udvart 2022

Júnová permanentka Udvart 2022

Galéria

Koncerty, tvorivé programy, besedy, predstavenia, performance, výstava, večerné kino, aktivity pre deti a ďalšie zaujímavosti čakajú na návštevníkov tohtoročného festivalu UDVart 1.- 3. júla vo Fiľakove. Okrem slovenských a maďarských umelcov sa na trojdňovom umeleckom festivale predstavia aj hostia z Poľska, Francúzska, Kazachstanu, Spojeného kráľovstva a Izraela.

UDVart je multižánrovýfestival, ktorý tento rok zahŕňa literatúru, film, tanečné divadlo, performance, cirkusové divadlo, akrobatický tanec a samozrejme hudbu v rôznych žánroch: klasická hudba, opera, blues, jazz, rock a worldmusic. Na workshopoch sa zoznámite s architektúrou, tanečným a výtvarným umením, fotografiou a ďalšími druhmi vizuálneho umenia, ako aj s remeselnými činnosťami a tvorivými dielňami. Bude tiež možné zapojiť sa do komunitných aktivít, ako sú tímová hrakama, spoločná tanečná produkcia site-specific, žonglovanie, chôdza na chodúľoch, ale budú aj ručne vyrábané stolové hry, knižný bazár, lezecká stena a stolný futbal.

Tento rok bude bohatší aj program pre deti: okrem lukostreľby, workshopov a remesiel sa uskutoční aj hravá škola angličtiny a žonglovania, interaktívna rozprávka a tanečné divadelné predstavenie LITTLE CANDY. O zábavu sa postaráaj klaunský žonglér Filip Hajduk alias FJODOR.

Hosťom festivalu bude národnostné vysielanie Slovenského rozhlasu Rádio Pátria a jeho redaktor JÁNOS VASIK, ktorý bude diskutovať o dôležitých verejných otázkach. So šéfredaktorkou denníka Sme, BEÁTOU BALOGOVOU, ktorá má väzby k Fiľakovuprediskutujú nielen aktuálnu úlohu médií, ale z príležitosti 70. výročia maďarskej a 50. výročia slovenskej gymnaziálnejvýučby vo Fiľakove si pripomínajú aj študentské roky šéfredaktorky vo Fiľakovskom gymnáziu. Ďalším hosťom JánosaVasika v Rádiu Pátria bude historik, polonista a vedecký bádateľ, MIKLÓS MITROVITS, s ktorým akoodborníkom na strednú Európu a Vyšehradskú štvorku hovoria o aktuálnej téme: o vojne na Ukrajine.

V oblastiperformancenás prekvapí svojou najnovšou tvorbou performérROKKO. Predstaví sa aj skupina ANTA AGNI s akrobatickým tancom a svetelnou šou, zatiaľ čo nádvorie bude mať jedinečnú atmosféru s večernou svetelnou maľbou od GABEETOO. Milovníci klasickej hudby a opery si prídu na svoje. Skupina THE SAXOPHONE CONNECTIONS, ktorú tvoria francúzsky violončelista Ken-WassimUbukata, kazašská huslistka LeilaAchmetova a renomovaný slovenský saxofonista Ladislav Fančovič, uvedie diela, ktoré zaznejú v tomto netradičnom prostredí na Slovensku po prvýkrát. DÁNIEL DINYÉS, sprievodca svetom opery, opäť podrobne a so stand-uphumorom priblíži pozadie vzniku opery, pričom úryvky predvedú operní speváci. Vo večernom kine premietneme oceňovaný film PetraKerekesaCENZORKA.

Nebudú chýbať ani koncerty: LAWN DOGS z Lučenca potešia milovníkov jazzu, fanúšikov kapely Kispálésa Borz či Kiscsillag nesklame sólový koncert ANDRÁSA LOVASIHO. Milovníci blues sa môžu tešiť na hudbu poľskej skupiny CHEAP TOBACCO, zatiaľ čo fanúšikov rockovej hudby poteší vystúpenie skupiny IVAN AND THE PARAZOL. V dobrej nálade budú aj dve worldmusic kapely – ČENDEŠ s hudbou vychádzajúcou z rusínskej ľudovej hudby a BESH'O'DROM s bláznivým rytmom a melódiami, ktoré zaručene roztancujú publikum.

Podujatie organizuje Mestské kultúrne stredisko vo Fiľakove, spoluorganizátorom je Hradné múzeum vo Fiľakove. UDVart 2022, vrátane umeleckej dielne FOLT, LiteraTúra, Letné divadielkovanie a programov Hudobného ročného obdobia podporuje Fond na podporu kultúry národnostných menšín a Fond na podporu umenia.

Počas júna sú trojdňové permanentky na festival k dispozícii za zľavnenú cenu 20 € a 17 €.

Online predaj lístkov: https://udvartfestival.com/sk/listky/.

Informácie o festivale a podrobný program budú zverejnené na oficiálnej webovej stránke UDVart: https://udvartfestival.com/sk/

a na facebookovej stránke: https://www.facebook.com/udvartfest/.

Organizátori si vyhradzujú právo na zmenu programu!

Dátum lokálnej premiéry: 30. jún 2022

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.