MISKOLC - FÜLEK RETOUR Mi van a kofferben? Helyi kulturális értékeink

Miskolc és Fülek is gazdag kulturális és történelmi hagyományokkal bíró település, amelyek azonban jelenleg kevésbé ismertek, feltártak és turisztikailag kiaknázottak. A múlt –elsősorban a XIX-XX. század– melynek több fontos korszaka különíthető el, részben jelenleg is a helyi identitás fontos alapköve. A XIX-XX. század öröksége (az épített, tárgyi és szellemi kulturális örökség) javarészt feltáratlan, és az ipari összeomlás következtében érzékelhető trauma miatt kibeszéletlen is, így kiemelten fontos, hogy a lokális történelem eme szegmense bemutatásra kerüljön.

2020. szeptember 1-én indult az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alapja által finanszírozott „MISKOLC - FÜLEK RETOUR Mi van a kofferben? Helyi kulturális értékeink” című projekt (projektszám: FMP-E/1901/1.1/025). A projekt fő célja a magyar és a szlovák partner közös, összehangolt munkájával a helyi kulturális örökség feltárása, megőrzése és a lakosság számára interaktív, modern eszközökkel történő megismertetése és népszerűsítése: közösségi-művészeti akciókkal színesített helyi érték fesztiválok, interaktív városi séták, vetélkedő és „kalandtúra”, illetve közös sportprogramok (kama játék) segítségével.

A projekt keretében négy alkalommal Helyi érték fesztiválok kerülnek megszervezésre, két alkalommal Miskolcon, két alkalommal Füleken, továbbá vezetett interaktív városi sétákra kerül sor (történelmi, kultúrtörténeti, művészettörténeti irányultsággal) mindkét belváros nevezetes pontjain, a közelmúlt szempontjából fontos helyszíneken, meghívott szakértőkkel (történész, antropológus, építész), szemtanúkkal, korabeli eseményeket felidézve, cikkeket és visszaemlékezéseket bemutatva. Ezen kívül szakmai kiadvány készül, továbbá egy helyi érték film is leforgatásra kerül.

Mindezek mellett Miskolcon kalandtúra kialakítására kerül sor, amely interaktív városi kalandjátékokon keresztül a helyi értékek indirekt bemutatását célozza.

A fesztiválok és programok Miskolc és Fülek kulturális örökségét, helyi értékeit mutatják be, azok olyan elemeire fókuszálva, melyek egyrészt lokális értékként a helyi identitás részévé válhatnak, másrészt turisztikai potenciált is jelentenek (emblematikus épületek, helyi művészeti produktumok, kama játék).

A projekt partnerei:

-        Vezető kedvezményezett: BORA 94 Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (Magyarország)

-        Kedvezményezett: Fülek Városi Művelődési Központ (Mestské kultúrne stredisko) (Szlovákia)

A megvalósítás időszaka: 2020. szeptember 1. – 2021. augusztus 31.

Az elnyert támogatás (Európai Regionális Fejlesztési Alap): € 49.771,45 (a teljes költségvetés 85%-a)

A projekt teljes költségvetése: € 58.554,65

 

Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program honlapja: www.skhu.eu

A ViaCarpatia EGTC honlapja: www.viacarpatia-spf.eu

 

Az aloldal tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

 

 

Legyen tájékozott a legújabb hírek

Jelentkezz be hírlevelünkre és mi minden ujdonságot elküldünk az email címedre