Pamätný deň holokaustu (klavírny koncert) – Vlastná klavírna tvorba Miroslava Ráca venovaná obetiam holokaustu

Pamätný deň holokaustu (klavírny koncert) – Vlastná klavírna tvorba Miroslava Ráca venovaná obetiam holokaustu

Galéria

Vo Fiľakove sa prvýkrát predstaví vlastnou klavírnou tvorbou venovanou obetiam holokaustu uznávaný klavirista a skladateľ Miroslav Rác. 27. januára v Mestskom kultúrnom stredisku so začiatkom o 18:00 hodine odznejú skladby, ktoré komponoval na počesť a pamiatku všetkých obetí a preživších holokaustu.

„Touto klavírnou tvorbou prinášam medzi ľudí, aby si uvedomili hodnoty života, aby sa medzi sebou neodcudzovali, neposudzovali, neponižovali ani nepovyšovali. Téma holokaustu je veľmi dôležitá a treba si ju pripomínať stále každým dňom, kedy všetci vidíme nárast extrémizmu, ktorý bagatelizuje, či popiera holokaust,“ povedal Miroslav Rác. (Zdroj: romata.sk)

Miroslav Rác pochádza z muzikantskej rodiny a k hudbe ho viedli rodičia. Už ako 15 ročný koncertoval v Národnej filharmónii vo Varšave v Poľsku. S vlastnou tvorbou začal ako 13 ročný. Ukončil štúdium na Konzervatóriu Dezidera Kardoša v Topoľčanoch, kde študoval klavír. Za svoju súčasnú tvorbu získal ocenenie a čestný doktorát od Belehradskej univerzity.

Hudbu berie ako celoživotné poslanie. Tvorba Miroslava Ráca je úctivým pamätníkom nevinných obetí holokaustu. Hudobná tvorba a koncerty sú významným edukatívnym nástrojom s cieľom zvýšiť povedomie o holokauste, osobitne Rómskom holokauste a jeho nevinných obetiach.

Skomponoval hudbu pre zahraničný dokumentárny film o rómskych deťoch, ktoré zahynuli v koncentračnom tábore Buchenwald. Vystupoval v Izraeli v Tel Avive, v koncentračnom tábore v Seredi, v múzeu v Banskej Bystrici, v Kežmarku, v Ružomberku a v Leviciach, ale aj v Budapešti , v Londýne, čí v Paríži. Aktívne spolupracuje s múzeom Auchwitz – Birkenau v Osvienčime, múzeom SNP v Banskej Bystrici, ale aj so Štátnou vedeckou knižnicou v Prešove. (Zdroj: romaspirit.sk)

Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu pripadá na 27. január, lebo v roku 1945 v ten deň oslobodili nacistický koncentračný a vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau (Osvienčim-Brzezinka). Tento deň má pripomínať utrpenie šesť miliónov židovských obetí holokaustu počas druhej svetovej vojny.

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.