Spoznajme sa! - Dni maďarskej kultúry

Spoznajme sa! - Dni maďarskej kultúry

Mestské kultúrne stredisko vo Fiľakove v spolupráci s MO Csemadok si aj v tomto roku pripomenie dni maďarskej kultúry. Zámerom podujatia pod názvom „Spoznajme sa!“ je hľadanie foriem vzájomného spoznania sa tu žijúcich Slovákov a Maďarov poukázaním na spoločné prvky a podobnosti v oblasti kultúry. Z príležitosti dňa maďarskej kultúry MsKS vo Fiľakove v dňoch 17. a 19. januára 2018 usporiada podujatia pre deti i pre dospelých, medzi ktorými také, ktoré oslovia aj slovenské obecenstvo.

Dňa 17.1.2018 o 15.00 hodine sa uskutoční tanečný dom pre maďarské a slovenské detské folklórne súbory pôsobiacich v novohradskom regióne. Do tanca bude hrať ľudová hudba Dobroda, maďarské tance sa budú vyučovať za pomoci lektorov FS Rakonca. Výučba slovenských ľudových tancov a piesní sa uskutoční v apríli pri príležitosti Svetového dňa tanca, kde deti navštevujúce okolité folklórne súbory sa môžu oboznámiť s tanečnou kultúrou zo slovenských regiónov.

Dňa 19.1.2018 o 17.00 začína slávnostný program MO Csemadok-u, v ktorom vystúpia žiaci ZŠ Štefana Koháriho s VJM, spevácka skupina Galáris, Ženský spevácky zbor Melódia, Mužský spevácky zbor Pro Kultúra, recitátori a spevák Attila László. V rámci programu sa uskutoční odovzdávanie Ceny za kultúrny rozvoj Novohradu, ktorú každý rok udelia takým skupinám alebo jednotlivcom, ktorí svojou kultúrnou činnosťou úspešne reprezentovali región Novohrad.

Realizáciou tretieho ročníka festivalu pod názvom „SPOZNAJME SA! – Dni maďarskej kultúry“ sa vo Fiľakove zakladala tradícia osláv dní maďarskej kultúry v poňatí vzájomného spoznania sa Slovákov a Maďarov. V programe predchádzajúcich rokov sme ponúkali divadelné predstavenie s maďarskou tematikou v slovenskom jazyku, koncert speváčky ľudových piesní, operetný galaprogram, celovečerný program Tanečného divadla Ifjú Szivek z Bratislavy a tanečný dom pre deti s tancami maďarských a slovenských regiónov. Sprievodným programom podujatia bola gastronómia: predstavila sa víťazná cukráreň v súťaži o najlepšiu tortu Maďarska.

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.